De zon schijnt, de lucht is blauw en de strandtassen staan klaar bij de deur. Maar wacht even, voordat we allemaal als een stel blije zeehonden in de zon gaan rollen, is het tijd voor een kleine realiteitscheck. Stranden kunnen – verrassing! – ook gevaarlijk zijn. Voordat je nu meteen je koffers pakt voor een vakantie naar de Noordpool, relax, we hebben het hier over eenvoudige voorzorgsmaatregelen om je zomerse stranddag veilig én leuk te houden.
De ongewenste strandgasten
Laten we beginnen met die glibberige, prikkende strandbezoekers tijdens een welverdiende stranddag: kwallen. Ze zien er misschien uit alsof ze beter thuis horen in een science fiction film, maar ze zijn net zo echt als de zandkorrels tussen je tenen.
Voorkomen is beter dan genezen, dus kijk goed uit waar je zwemt. Kwallen hangen meestal rond in ondiepe wateren, dus houd je ogen open. Als je een kwal ziet, neem dan een grote boog om hem heen. En nee, het aanraken van een kwal is geen aanbevolen activiteit voor op het strand, tenzij je een fan bent van onaangename verrassingen.
Maar wat als je toch gestoken wordt door een kwal? Geen paniek. Spoel het gebied met azijn om de pijn te verlichten (ja, echt, azijn – het is niet alleen goed voor de komkommer). Raadpleeg een arts als de pijn aanhoudt of als je allergische reacties ervaart.
Zoekgeraakte kinderen: een ouder’s nachtmerrie
Stranden kunnen druk zijn, zeker op een zonovergoten stranddag en het is gemakkelijk voor kinderen om afgeleid te raken en te verdwalen. Begin je stranddag met een goed gesprek over veiligheid en stel een herkenbaar ontmoetingspunt in voor het geval dat jullie elkaar uit het oog verliezen.
Als je kind toch verdwaalt, maak dan geen scène die waardig is voor een Oscar. Blijf rustig, meld het bij de strandwacht en begin met zoeken. En ja, het is volkomen acceptabel om een vreugdedansje te doen als je ze vindt.
Verbrand door de zon: rood is niet de dieuwe trend
Vergeet niet, de zon is niet alleen je vriend die je een lekker kleurtje geeft. Het kan ook je huid verbranden tot je eruit ziet als een menselijke kreeft. Smeer je regelmatig in met een goede zonnebrandcrème, draag een hoed en blijf tussen 12 en 15 uur in de schaduw.
Als je toch verbrandt, smeer dan aloë vera gelm, een aftersun- of ander verzorgingsproduct op de verbrande plekken en drink veel water. Als de verbranding ernstig is of als er blaren verschijnen, zoek dan medische hulp.
Insectenbeten
De prikkende insecten op het strand kunnen net zo vervelend zijn als een zandkorrel in je zwembroek. Ze kunnen steken en bijten, wat jeuk en ongemak veroorzaakt. Draag insectenwerende middelen en vermijd plekken waar insecten graag vertoeven, zoals stilstaand water of afvalbakken.
Als je toch wordt gebeten of gestoken, was het gebied dan met water en zeep en breng een koel kompres aan. Als de zwelling of jeuk niet afneemt, is het misschien tijd om een arts te raadplegen.
Afdrijven in het water: Een onbedoeld avontuur
Het lijkt misschien een goed idee om op je luchtbed te drijven en je zorgen weg te laten waaien. Maar voordat je het weet, ben je verder van de kust afgedreven dan je zou willen. Om dit te voorkomen, ga nooit met een opblaasbaar object de Noordzee in. De stroming aan onze kust is veel te sterk om dit veilig te kunnen doen.
Mocht je toch afdrijven, blijf dan kalm en zwem parallel aan de kust tot je weer naar het strand kunt zwemmen. Als je moe wordt, blijf dan op je rug drijven en zwaai om hulp.
Muien
Let ook op eventuele muien. Dit zijn sterke stromingen die je van het strand wegvoeren. Ze zijn verantwoordelijk voor 80% van de reddingsacties door strandwachten en ze eisen elk jaar minstens 100 levens. Als je in een mui terecht komt, is het belangrijk om niet direct tegen de stroom in te zwemmen. Probeer parallel aan de kust te zwemmen om uit de stroming te komen.
Let op structuren in het water. Denk aan pieren, golfbrekers en andere structuren. Niet alleen kunnen golven je tegen deze structuren aansmijten en je verwonden, maar ze zijn ook ideale plekken voor het ontstaan van muien. Zwem altijd in aangewezen gebieden en let op je omgeving.
Verdrinking
Het lijkt misschien eenvoudig, maar verdrinking is een reëel gevaar op het strand, ongeacht hoe goed je kunt zwemmen. Zorg ervoor dat je nooit alleen zwemt, altijd in de buurt van een strandwacht bent, je zwemvaardigheden kent, uit de buurt van muien blijft, regelmatig pauzeert en niet zwemt als je zwak bent van ziekte of letsel.
Goed voorbereid, is het halve werk. Dus pak je zonnebril, je koelbox een strandlaken en je zonnebrandcrème, en ga lekker genieten van die welverdiende stranddag. En als je een kwal ziet, zeg dan vriendelijk “nee bedankt” en zwem de andere kant op.
Extra info
Strandcultuur en strandetiquette: Zo doe je het goed!
Wanneer zijn de minste kwallen op het strand?
De leukste strandspelletjes voor een zonnige dag
Contact houden met je vakantieliefde
Zonnebrandcrème: Bespaar geld en creëer je eigen huidbescherming
Verbrande huid? Chillax met deze DIY remedies!
Aftersun: Natuurlijke recepten voor huidherstel en hydratatie
Bronvermelding
© Foto: 123rf.com