Helaas betekent zomertijd ook de tijd van dazen, die kleine insecten die ons plezier in de buitenlucht soms behoorlijk kunnen verstoren. Maar waarom zijn ze er eigenlijk en wat kunnen we doen om ons te beschermen tegen een vervelende dazenbeet?
Wat zijn dazen?
Dazen zijn familie van bloedzuigende insecten (behorende tot de orde van tweevleugeligen) en bekend onder verschillende benamingen:
- brems
- bremster
- daps
- paardenvlieg
- blinde daas
- blinde mug
- blinde vlieg
- dazerik
- bouw
- dazendimmer
- dwazelaar
De familie is wereldwijd verspreid; er zijn ongeveer 4400 beschreven soorten. In Nederland leven zo’n 38 soorten, en in België 41, twaalf daarvan kunnen serieuze overlast veroorzaken. De bekendste en meest algemene soort is de regendaas.
Dazen worden vaak verward met horzels, dit is echter een totaal andere groep van vliegen. Horzels kunnen in tegenstelling tot dazen niet bijten. Daarnaast parasiteren de larven van horzels in levende dieren terwijl de larven van dazen zich ontwikkelen rond wateroppervlaktes.
Ze zijn niet alleen een plaag voor mensen, maar ook voor dieren zoals paarden en koeien. Maar ze zijn niet alleen maar lastig. Dazen spelen ook een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze helpen bij de afbraak van organisch materiaal en ze zijn een voedselbron voor andere dieren, zoals vogels en vleermuizen.
Hoe ziet een daas eruit?
Dazen hebben grote ogen, bij veel soorten met een fraai kleurenpatroon, dat na de dood echter snel vervaagt. Het zijn over het algemeen forse, stevig gebouwde vliegen.
Een daas is een soort vlieg die groter is dan de meeste andere vliegensoorten die we vaak tegenkomen. Ze variëren in grootte van ongeveer 1 tot 2,5 centimeter.
De kleur van dazen kan variëren, maar ze hebben vaak een grijs of bruinig lichaam met verschillende strepen of patronen. Hun meest opvallende kenmerk zijn hun ogen. Dazen hebben grote, heldere ogen die vaak gestreept of gevlekt zijn in verschillende kleuren, waaronder groen, blauw of paars.
Het is belangrijk om te weten dat alleen de vrouwelijke dazen bijten. Ze hebben een scherpe snuit die ze gebruiken om de huid van hun slachtoffer te doorboren en bloed te zuigen. Deze snuit is niet altijd zichtbaar, maar als je een daas van dichtbij zou bekijken, zou je een soort kleine scherpe bek kunnen zien.
Hoe pijnlijk is een dazenbeet?
Dazen strijken snel neer en bijten dan vrijwel onmiddellijk, wat meestal goed te voelen is. Naast deze korte pijnlijke ervaring is er ook het gevaar van bacteriële infecties die meestal goed te behandelen zijn met antibiotica. Dazen steken dus niet, omdat ze geen angel hebben.
Het antwoord op de vraag is echter simpel: een daas kan behoorlijk pijnlijk bijten. In tegenstelling tot muggen, die hun slurf gebruiken om bloed te zuigen, snijdt een daas in de huid en zuigt dan het bloed op. Dit kan leiden tot een pijnlijke, rode zwelling die enkele dagen kan aanhouden.
Hoe voorkom je een dazenbeet?
De beste manier om te voorkomen dat je wordt gestoken door een daas is door jezelf te beschermen. Hier zijn een paar tips:
- Draag bedekkende kleding: Dazen worden aangetrokken door warmte en beweging, dus het dragen van lichte, bedekkende kleding kan helpen om ze op afstand te houden.
- Gebruik insectenwerende middelen: Er zijn verschillende insectenwerende middelen op de markt die effectief zijn tegen dazen. Kies er een met DEET voor de beste bescherming.
- Vermijd dazenrijke gebieden: Als je weet dat er dazen in de omgeving zijn, probeer dan deze gebieden te vermijden, vooral in de warmste uren van de dag.
Houd dazen op afstand
Behalve het gebruik van beschermende kleding en insectenwerende middelen, zijn er ook andere methoden om dazen op afstand te houden.
- Dazenval: Een dazenval kan bijzonder effectief zijn, vooral in grotere buitenruimtes. Deze vallen maken gebruik van warmte en beweging om de dazen te lokken.
- Natuurlijke afweermiddelen: Sommige planten, zoals citroengras en eucalyptus, kunnen ook helpen om dazen op afstand te houden. Overweeg het planten van deze in je tuin of het gebruik van hun essentiële oliën als natuurlijk afweermiddel.
- Rook: Als je buiten bent en een kampvuur of barbecue hebt, kan de rook dazen wegjagen.
Wat te doen bij een dazenbeet?
Als je ondanks al je voorzorgsmaatregelen toch wordt gestoken door een daas, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten:
- Reinig de beet: Het eerste wat je moet doen na een dazenbeet is de wond schoonmaken met water en zeep om infectie te voorkomen.
- Gebruik een verkoelende gel of crème: Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die de pijn en zwelling kunnen verminderen. Kies er een die een antihistaminicum bevat om de jeuk te verminderen.
- Neem een pijnstiller: Als de pijn erg ongemakkelijk is, kun je overwegen om een over-the-counter pijnstiller te nemen, zoals ibuprofen of paracetamol.
- Raadpleeg een arts: Als de zwelling niet afneemt, de pijn toeneemt, of als je tekenen van een infectie opmerkt (zoals roodheid, warmte of pus), neem dan contact op met je arts.
Extra info
De berenklauw: Een bruut met een zomers tintje
Wespen in de zomer: Kleine zoemers met grootse ambities
Tips & tricks voor een mugvrije zomer
Bronvermelding
© Foto: 123rf.com