Wie kan er weerstand bieden aan die explosie van oranje, roze en paarse tinten die de lucht vult als de zon aan de horizon verschijnt of verdwijnt tijdens een zonsondergang of zonsopgang? Het is bijna onmogelijk om die momenten te negeren. Maar hoe leg je die onbeschrijfelijke schoonheid vast in een foto?
De juiste apparatuur
Camera
Je hoeft niet per se een dure DSLR of mirrorless camera te hebben om een goede zonsopgang of zonsondergang te fotograferen. Een smartphone met een goede camera kan ook wonderen verrichten. Maar als je het serieus neemt, zijn camera’s met handmatige instellingsmogelijkheden een must.
Lenskeuze
Bij zonsondergangen en zonsopgangen kun je experimenteren met verschillende soorten lenzen. Groothoeklenzen (zoals 18-55 mm) zijn geweldig voor landschappen, terwijl je met een telelens (bijvoorbeeld 70-200 mm) mooie close-ups kunt maken van de zon.
Statief
Een statief is eigenlijk een must. Omdat de lichtomstandigheden constant veranderen, wil je stabiele opnamen maken om bewegingsonscherpte te voorkomen.
Planning en timing
Weersvoorspelling
Het klinkt voor de hand liggend, maar check altijd de weersvoorspelling. Een paar wolken kunnen de lucht interessanter maken, maar te veel bewolking kan je zonsondergang of zonsopgang verpesten.
Gouden uur
De periode vlak na zonsopgang en vlak voor zonsondergang wordt het ‘gouden uur’ genoemd. De lucht heeft dan een warme, gouden tint. Dit is het perfecte moment om je foto’s te maken.
Instellingen van je camera
ISO-waarde
Houd de ISO zo laag mogelijk om ruis te voorkomen. Begin bij ISO 100 of 200 en pas aan indien nodig.
Diafragma
Een kleiner diafragma (hoger f-getal, bijv. f/8 of f/11) geeft een grotere scherptediepte, wat handig is bij landschapsfotografie.
Sluitertijd
Experimenteer met de sluitertijd. Een langere sluitertijd kan beweging in wolken of water vastleggen, terwijl een kortere sluitertijd alles ‘bevriest’.
Compositie en framing
Regel van derden
Plaats de zon of de horizon niet in het midden van het frame, maar gebruik de regel van derden om je foto interessanter te maken.
Voorgrond interesse
Zorg voor een interessant object in de voorgrond om diepte aan de foto toe te voegen.
Spelen met silhouetten
Zonsondergangen en zonsopgangen zijn de perfecte momenten om met silhouetten te spelen. Plaats een object tussen jou en de zon voor een dramatisch effect.
De finishing touch
Een beetje nabewerking kan een groot verschil maken. Gebruik software zoals Adobe Lightroom of Photoshop om de kleuren, contrast en helderheid aan te passen.
Extra info
De tien meest belangrijke weetjes over onze zon
Beleven astronauten ook zomer in de ruimte?
De top 10 zomerse hobby’s: Zon, fun & spel!
Bronvermelding
© Foto: 123rf.com