Strandcultuur en strandetiquette: Zo doe je het goed!

Zodra de zon zich laat zien en de temperaturen stijgen, rennen we met z’n allen naar het strand. Zand tussen de tenen, zout in de haren en de zon op je huid. Maar wist je dat er ook een bepaalde strandcultuur en strandetiquette bestaat? Jawel, er zijn ongeschreven regels waar je rekening mee moet houden. Maar ken je ze ook? En weet je toevallig ook dat in het buitenland soms weer andere strandetiquette zijn?

Strandcultuur en strandetiquette: Zo doe je het goed!

Strandcultuur door de jaren heen

Het strand is altijd al een bijzondere plek geweest. Vroeger werd het voornamelijk gebruikt als werkplek voor vissers, maar in de loop der jaren transformeerde het tot een plek van ontspanning.

In de 19e eeuw droegen vrouwen nog grote klederdracht-achtige badpakken en mannen bedekkende zwempakken. Toen was het immers not done om veel huid te laten zien! In de jaren ’50 en ’60 werd de bikini geïntroduceerd, wat een echte revolutie betekende. De strandcultuur werd meer ontspannen en vrijer. De jaren ’70 introduceerden de hoog uitgesneden badpakken en bikini’s. Felle kleuren, wilde patronen en glinsterende stoffen waren helemaal in.

Films en muziek

In de jaren ’80 kreeg de strandcultuur een nieuwe wending. Films en muziek uit deze periode hebben de surfcultuur wereldwijd gepromoot. Iedereen wilde op een surfplank staan! Wie kan de beelden van strandfeesten uit die tijd vergeten? Ghettoblasters, neonkleuren en dansen tot de zon opkwam.

Met de opkomst van technologie veranderde ook de strandcultuur. In de late jaren ’90 en 2000 zagen we de eerste mobieltjes op het strand. Mensen namen hun nieuwe gadgets mee om bereikbaar te blijven, ook al waren deze toestellen nog niet zo water- en zandbestendig! De jaren ’90 brachten ons de Baywatch badpakken. In de jaren 2000 zag je veel bandeaubikini’s en tankini’s.

De jaren 2000 legden meer nadruk op gezondheid en welzijn. Yoga op het strand en het drinken van gezonde smoothies werden de norm.

Ongeschreven regels

Terwijl mode en activiteiten veranderden, bleef één ding constant: de ongeschreven regels van het strand. Van het geven van voldoende ruimte tot het respecteren van andermans rust, de etiquette bleef grotendeels hetzelfde.

Wat wel opviel, was dat de jaren ’90 en 2000 meer nadruk legden op milieubewustzijn. Campagnes stimuleerden mensen om hun afval op te ruimen en het strand schoon te houden.

De ongeschreven strandetiquette

Zoals elk openbaar gebied kent ook het strand zijn do’s en don’ts. En hoewel ze misschien niet altijd hardop worden uitgesproken, is het toch wel fijn om ze te kennen.

Zet je parasol of handdoek niet vlak naast iemand anders als er genoeg ruimte is. Niemand wil zand happen omdat de buren net iets te dichtbij zitten.

Niet iedereen houdt van dezelfde muziek. Als je muziek opzet, houd het volume bescheiden of gebruik een koptelefoon.

Wind kan de rook en as van je sigaret naar je buren blazen. Rook liever op aangewezen plekken of houd rekening met je omgeving.

Gooi niet met zand en schud je handdoek uit waar niemand last van heeft.

Laat geen afval achter. De natuur en je mede-strandgangers zullen je dankbaar zijn!

Strandspelletjes – Let op je medemens!

Strandspelletjes als frisbee, voetbal of badminton zijn superleuk, maar zorg ervoor dat je niemand raakt of hindert. Zoek een rustig plekje op waar je genoeg ruimte hebt.

Strandetiquette rond de wereld

Reis je graag? Dan is het handig om te weten dat strandcultuur en -etiquette variëren per land.

Japan
In veel Japanse stranden zijn tatoeages nog steeds taboe. Doe dus even onderzoek voordat je jouw geïnkte huid laat zien.

Frankrijk
Topless zonnen is hier meer geaccepteerd dan in veel andere landen. Toch zie je het vooral op aangewezen naaktstranden.

Brazilië
Houd je van een potje voetbal? Op Braziliaanse stranden is dit de norm! Wel is het hierbij belangrijk om rekening te houden met andere strandgangers.

Australië
Australië staat bekend om zijn surfstranden. Als je van plan bent om te surfen, wees dan op de hoogte van de ongeschreven surfregels, zoals wie er voorrang heeft op een golf. Lifeguards zetten vaak gele en rode vlaggen neer om veilige zwemgebieden aan te duiden. Blijf altijd tussen deze vlaggen als je gaat zwemmen.

Thailand
Het is verboden en als disrespectvol gezien om op geld te staan (waar de afbeelding van de koning op staat). Mocht je geld laten vallen in het zand, zorg dan dat je het niet met je voeten bedekt of erop stapt. Op sommige Thaise stranden, vooral dichtbij tempels, wordt het als respectvol gezien om meer gekleed te zijn en niet in je zwemkleding rond te lopen.

Verenigde Arabische Emiraten
In landen als Dubai is het belangrijk om respectvolle zwemkleding te kiezen. Vrouwen wordt aangeraden om een eendelig badpak te dragen en topless zonnen is een no-go.

Spanje
In de vroege namiddag zie je misschien dat veel locals van het strand verdwijnen voor hun middagdutje, de beroemde siesta. Het is een prachtige manier om de heetste uren van de dag te vermijden. Spanje is vrij liberaal als het gaat om naaktstranden. Er zijn veel stranden waar naakt zonnen en zwemmen geaccepteerd is.

Griekenland
Veel Griekse stranden hebben kiezels in plaats van zand. Het wordt vaak gewaardeerd als je je plek schoon en netjes achterlaat, en je kiezels niet verplaatst naar andere delen van het strand. Sommige stranden liggen dichtbij oude ruïnes. Het is van belang om deze plekken met respect te behandelen en niets te verstoren.

Zuid-Afrika
Denk eraan dat je in Zuid-Afrika dichtbij de natuur bent. Het is niet ongewoon om dolfijnen, walvissen of zelfs haaien te spotten. Er zijn ook speciale haaienkooien om veilig deze majestueuze dieren te kunnen observeren.

Extra info

De leukste strandspelletjes voor een zonnige dag
Wanneer zijn de minste kwallen op het strand?
Welke gevaren liggen op de loer op een zonnige stranddag?
Dit zijn de leukste stranden van Nederland

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *